Plaats van afspraak: de Vrije Basisschool Biest in Waregem. Meester Peter is de pionier op vlak van ICT in de school. Dat merk je meteen als je de klas binnenkomt. Waar vroeger op de muur het zwarte bord met de krijtjes (en wissers) hing,  prijkt nu een SMART Board, een combinatie van een LCD projector met een interactief bord. Hierop wordt de les, die vooraf door de leerkracht werd voorbereid op zijn PC, geprojecteerd.

Op dat SMART Board kan meester Peter met een drietal digitale pennen net als op een gewoon bord notities maken. Maar het gaat verder, interactieve filmpjes laten toe om bijvoorbeeld een kikker te ontleden zonder dat je een dier moet slachtofferen. Je kan er ook mee op het internet, om Wikipedia of Google te raadplegen. De les wordt zo veel interessanter voor de leerlingen die onmiddellijk een antwoord krijgen op al hun vragen. De les zelf wordt van begin tot eind bewaard op de PC van de klas, notities en geluid incluis. Zo kan een klasgenootje met een gebroken been (of een slaperige rechtenstudent) later de les online herbekijken.

Uitbreiding op de leerstof en oefeningen worden dan weer op een iPod touch aangeboden, waar iedere leerling op zijn niveau, hoog of laag,  verder kan werken. Zelfs de notities die je neemt op papier worden met een speciale pen, een Smartpen, gedigitaliseerd tot een pdf document met audio nota’s. ICT op maat van de klas, indrukwekkend.

Het belangrijkste in dit verhaal is dat onze kinderen, de generatie die het morgen moet maken in onze kennismaatschappij, van jongs af aan in contact komen met ICT en aangemoedigd worden om zelf creatief met de technologie om te gaan. In deze klassen zitten de ondernemers van morgen.

Het komt natuurlijk niet gratis, een SMART Board kost om en bij de € 3.000, een iPod € 190. Is dat het waard? Ik vind van in ieder geval van wel en ik sta niet alleen, de kinderen hier in de innovatorschool van Waregem vinden het helemaal ‘vet’.

Bron: Blog minister Vincent Van Quikenborne

Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen